Tudomék tudós, mérős, és találmányos blogja

Napkirálynő

Női feltalálók rovatunk következik

2017. augusztus 20. - EJMSZ

Kit nevezünk Napkirálynak és Napkirálynőnek? Segítünk. XIV. Lajos volt a Napkirály, a Napkirálynő címet (becenevet) viszont nem felesége kapta, hanem valaki más. Vajon ki lehet ő? Rájöttök ebben a nagy kánikulában?

 tm1.jpg

  • December 12-én született Budapesten, nyolc testvére közül ő volt a legidősebb nővér. 
  • Matematika-fizika szakon szerzett diplomát, majd doktori fokozatot fizikai-kémia területen 1924-ben. Még ebben az évben nagybátyja hívásának eleget téve Amerikába költözött és dolgozott. 
  • A clevelandi Biofizikai Intézetben agysejtek sugárzását kutatta, ahol komoly eredményeket sikerült elérnie: az általa készített elektromos fényképezőgéppel meg tudták mérni az agysejtek infravörös sugarait.  
  • A The New York Times 1934-ben készített egy összeállítást Amerika akkori 11 legismertebb és legsikeresebb nőjéről, ahol filmszínészek, sportolók és közéleti szereplők mellett ő is szerepelt egyetlen (ráadásul magyar) tudósként.  
  • Amerikának a második világháborúba való belépésekor őt is besorozták annak a Tudományos Kutatási és Fejlesztési Hivatalnak (Office of Scientific Research and Development, OSRD) a csapatába, amely hadiipari fejlesztéseken, többek között az atombombát előállító Manhattan-projekten dolgozott. Arra kérték fel, hogy a napenergia felhasználásával találjon ki valamit, amivel a sós vizet ihatóvá teszi. Korábban a sós vizet felforralva párologtatták, és a gőzből kicsapódott víz vált ihatóvá. Ez azonban hadi körülmények között nem volt járható út. 
  • 1939-től kezdve munkássága leginkább a napenergia felhasználása köré összpontosult. Egy magántőkéből finanszírozott bostoni kutatócsoportnak felkért tagja, majd később, 1940-től vezetője lett, és elsőszámú feladatként kapta a napenergia-átalakítás lehetőségeinek kutatását. 
  • A fűtési rendszert a napenergia tárolásával oldotta meg. Alapötlete az volt, hogy a napsugarak energiáját egy speciális vegyületben próbálja meg eltárolni. Kísérletei során jött rá, hogy erre legalkalmasabb a glaubersó (nátrium-szulfát dekahidrát, Na2SO4x10H2O, a háztartási használatból is ismert tisztítószer és hashajtó) oldata lehet. 
  • A napenergia hasznosításával kapcsolatban számos szabadalma lett. Egyik legsikeresebb találmánya a második világháború amerikai katonai pilótáinak kifejlesztett napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezés volt. Szintén ezen az elven működött egy másik, üzemi és városi vízellátásra is alkalmazható lepárlótelep-szabadalma, ahol az alapötlet a sós vízből kizárólag napenergia-felhasználás segítségével történő édesvíz előállítása volt. De tervezett napenergiával működő hússütőt is. 
  • Több száz tudományos publikációt írt, 20 szabadalmat jegyzett és 12 nemzetközi kitüntetést nyert el (például az Amerikai Tudományos és Kutatás-fejlesztési Hivatal díját). Egyetemi oktatóként, majd később nagyvállalati tanácsadóként dolgozott és vett részt több állami megbízású tengerészeti és űrkutatási programban is. Kutatási eredményeinek jelentősége – a napenergia hasznosításának továbbfejlesztése – az 1970-es évek olajválsága után tovább fokozódott. 
  • 24 évesen hagyta el Magyarországot, és csak 70 év után, 1995-ben, 95 évesen tért vissza, hogy még egyszer láthassa szülővárosát, Budapestet. Ekkor érte a halál.

Rájöttetek közben?

Telkes Máriáról van szó, akinek számos találmányát ma is használjuk. Például manapság egyre több ház tetején látni napkollektort, de azt kevesen tudják, hogy ez egy magyar női feltalálónak köszönhető.

Keressetek utána izgalmas életének, hiszen példa értékű lehet mindannyiunk számára; és egy nem is kicsit büszkék is lehetünk rá!

 tm3.jpg

Forrás:

http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2009/tv0903/redey.html

http://gyartastrend.hu/energetika/cikk/a_nap_megszeliditoje

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomek.blog.hu/api/trackback/id/tr4912765464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása