Tudomék tudós, mérős, és találmányos blogja

Örök Író / Bíró Crayon (BIC)

2017. július 03. - EJMSZ

Ki tudja hogy hívják a dilis indiánt? …

Golyóstoll.

A viccet félre téve, júniusban emlékezzünk kicsit egy zseniális magyar ember, Bíró László József találmányára, a golyóstollra.

A golyóstoll elve egyszerű: festékkel töltött csövecske végén forgó golyó, ami ír. Ezzel már Bíró előtt is kísérleteztek, mivel sem a lúdtoll, sem a töltőtoll nem tartotta a tintát elég hosszú ideig. És bár a golyó ötlete már korábban is (pl. John Loud-ban) felmerült, Bíróék (nem egyetlen ember egyetlen szikrája ez sem) érdemein ez semmit nem csökkent.

Bíró László igazi polihisztor volt. Összesen 30 találmányt jegyzett. Kényszerből választott hazájában, Argentínában olyan tiszteletet vívott ki magának, hogy születésének napja, szeptember 29-e az argentin feltalálók ünnepe lett.

A ma általánosan használt és jól ismert golyóstoll végső formájához többen is jelentősen hozzájárultak. Ezzel együtt is mindenki elismeri, hogy a Bíró testvérekkel kezdődött ez a mai napig töretlen sikertörténet. Sőt, a golyóstollat még ma, a számítógépek és okostelefonok világában sem kell temetni. Ez a nagyszerű praktikus szerkezet, még biztos, hogy sokáig kíséri az emberiséget. 1.jpg

Mi is a lényeg? A tinta ne folyjon ki pacát hagyva, de ne is száradjon bele a csőbe. Ehhez Bíróéknak két területen volt áttörő újítása a korábbi próbálkozókkal szemben. A pontos golyó gyártása, és a kapilláris golyófészek a mechanikai újdonság. A megfelelően viszkózus, de nem beszáradó tinta a vegyész Bíró testvér, György érdeme. 2.jpg

Ha kézzelfoghatóbban szeretnénk megtapasztalni a golyóstoll működési elvét, vegyük szemügyre a toll magyar atyjának kicsit későbbi találmányát, a toll felnagyított testvérét, a golyós dezodort. A toll pont ugyanúgy viszi a tintát a papírra, ahogy a golyós dezodor az illatot a bőrünkre.

Ha most valaki e sorokat olvasva felkapja a közelében lévő golyóstollat és azt a papíron lassan húzogatva a hegyét tanulmányozza, ne ijedjen meg. Ez a normális. A mindennap használt dolgok apró érdekességein nem szoktunk elgondolkodni, de ha felhívják rá a figyelmünket, akkor nagyon is találunk benne érdekeset.

Vannak, akik imádnak golyóstollal írni. Vagy pörgetni, pattogtatni. Vannak, akik gyűjtik a kivételes darabokat, például, amiknek különleges a behúzó szerkezetük. (A klasszikus nyomógombos volt az első behúzó típus. Az USA-ban kezdték gyártani már a 1940-es évek végén.) Sokan azokat is nagyon kedvelik, amik egyediek megjelenésben. De az is fontos kitől kapjuk. És sose felejtsük el visszaadni. Csak saját tollal ékeskedjünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112637359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása